Nutri-Score

Nutri-Score er en merkeordning for mat og drikke som rangerer næringsinnholdet for et produkt.


Nutri-Score består av en fargeskala med fem nivåer, med tilhørende score fra A-E. Mørk grønn farge med bokstaven A representerer den beste ernæringsmessige kvaliteten på produktet, innen en bestemt varegruppe. Nutri-Score merket er alltid plassert på forsiden av pakningen til produktet. 

 

Hvordan beregnes Nutri-Score?


Næringsinnhold og ingredienser gis poeng ut ifra om man ønsker å oppmuntre til økt inntak eller oppfordre til begrensning. Høyt innhold av for eksempel fiber, proteiner, nøtter, frukt, grønnsaker og raps- og olivenolje vil gi positivt utslag, mens høyt innhold av mettet fett, sukker, energi (kalorier) og salt påvirker skalaen negativt.

Beregningsmodellen gjelder per 100 g matvare eller 100 ml drikke.

 

Hvem står bak Nutri-Score?


Nutri-Score er utviklet av Santé Publique France, det franske folkehelseinstituttet, på oppdrag av det franske helsedepartementet. Merkeordningen ble tatt i bruk i 2017, og blir innført i stadig flere europeiske land som den ledende merkeordningen innen mat og drikke. Myndighetene i Belgia, Tyskland, Spania, Nederland og Luxembourg, EU og WHO anbefaler å bruke merkeordningen.

 

Hvordan kan du som forbruker benytte Nutri-Score?


Nutri-Score er et hjelpemiddel for å synliggjøre hvor sunn eller usunn ulike mat- og drikkevarer er, slik at man kan gjøre et godt valg uten å måtte bruke tid på å studere næringsinnholdet på baksiden av pakningene. Merkeordningen er et folkehelse-initiativ, og er et hjelpemiddel for å fremme et sunnere kosthold.

 

Hva betyr dette for produsenter av mat og drikke?


Matprodusenter som benytter seg av Nutri-Score forplikter seg til å merke alle produktene sine med Nutri-Score. Man kan altså ikke velge ut produkter som kun får en god score, og unngå å bruke merkeordningen på produkter som får en dårligere score.

Nutri-Score oppmuntrer også produsentene til å lage bedre produkter. Sunnere og bedre mat- og drikkevarer blir stadig viktigere for forbrukere, og dermed vil også produsentene måtte jobbe hardere for å tilby nettopp slike produkter som kan vise til en høy Nutri-Score. Dette er bra for forbruker, folkehelsen og også for konkurransesituasjonen blant produsentene.

 

Samtykke for sporing

Dr. Oetker og våre samarbeidspartnere bruker informasjonskapsler og lignende teknologi for å forstå hvordan du bruker websiden vår. Dette så vi bedre kan forstå din brukeratferd og tilpasse websiden vår til dine behov. Videre ønsker vi og våre partnere å bruke disse dataene til å tilby deg mer personlig tilpasset nettinnhold. Hvis du godtar dette, vennligst klikk «Enig». Ditt samtykke inkluderer at data mulig kan videresendes til USA i henhold til Art. 49 GDPR. Vennligst se personvernreglene for detaljert informasjon. Her kan du også finne mere informasjon om databehandling fra teknologi leverandører og partnere i USA. Du kan ombestemme deg når som helst.

Nødvendige funksjoner

Vi trenger disse informasjonskapslene og lignende teknologier for å muliggjøre de grunnleggende funksjonene på websiden vår. Dette inkluderer for eksempel lagring av disse innstilligene. Dette er nødvendig og kan ikke slås av i våre systemer. 

Alltid aktiv
Analyse og personalisering

I tillegg vil vi gjerne lære mer om hvordan du bruker websiden vår, slik at vi kan optimalisere den for deg og andre besøkende. Til dette formålet, bruker vi informasjonskapsler og lignende teknologi til å kartlegge brukeratferd, som hjelper oss å skreddersy tilbud til deg. 

Vi bruker også teknologi fra leverandører som kan prosessere dine data i USA. I disse tilfellene finnes det en risiko for at amerikanske sikkerhetsmyndigheter kan få tilgang til dine data uten å gi deg nærmere beskjed, og uten at du har mulighet til å følge opp dette juridisk i USA.

Ja

nei

Reklamekapsler / datadeling med tredjeparter

For å kunne skreddersy markedsføringskampanjene våre til dine behov, samler vi inn informasjon om hvordan du kommer til nettsiden vår og hvordan du samhandler med annonsene våre. Dette hjelper oss med å gjøre annonsene og innholdet på web mer relevant for deg. Våre markedsføringspartnere bruker også denne informasjonen til egne formål, f.eks. for å tilpasse kontoen eller profilen din på plattformen deres.

Vi bruker også data-partnere som kan prosessere dine data i USA. I disse tilfellene finnes det en risiko for at amerikanske sikkerhetsmyndigheter kan få tilgang til dine data uten å gi deg nærmere beskjed, og uten at du har mulighet til å følge opp dette juridisk i USA.

Ja

nei