Vaniljens vidunderlige verden

Med vaniljens edle aroma kan man forfine mange ulike bakverk, desserter, drikker og også ulike matretter. Dette lar seg enkelt gjøre i en håndvending med vaniljeekstrakt, eller om man foretrekker å bruke våre vaniljestenger, vaniljepaste eller ekte vaniljesukker. 

Les mer om våre vaniljeprodukter.

Gode oppskrifter fra Dr. Oetker ( 1 av 1 )

Hvor kommer vaniljestenger fra?

Vaniljestengene ble oppdaget av aztekerne, som benyttet stengene til å tilsette aroma til mat og drikke. Spanjolene tok vaniljestengene med til Europa. I 1822 fraktet franskmenn med seg vaniljen til øya Bourbon (i dag La Réunion), og dyrket planten der.

Hvorfor er vanilje verdens mest arbeidskrevende plante?

Vanilje krever helt spesielle vekstbetingelser. Den blomstrer først etter tre år, og det er kun én dag som bestøvingen kan skje, slik at orkidéen kan bære frukt.

Hvordan skjer bestøvingen?

Bestøvingen skjer ved håndkraft. Blomsten holdes i den ene hånden, mens man med den andre prøver å få støvdragerens pollen til å nå støvfangeren med en bambussplint. Lykkes det, blir blomsten sittende på stilken og setter frukt - nemlig den grønne vaniljebønnen med tusener av bittesmå, sorte korn.

Hvordan foredles vanilje?

Vaniljebønnene skal vokse på stilken 8-9 måneder for å kunne utvikle den spesielle aromaen. Først når den blir gul på tuppen kan den plukkes, helst innen 24 timer, og deretter følger en langvarig foredling:

Modningsprosessen stoppes ved å dyppe bønnene i 65 grader varmt vann. Så blir de varme bønnene forsiktig pakket inn i et fuktig klede, hvor de svetter i to dager til de blir brune og rynkete. Det er dette som starter prosessen som gjør at vaniljens hundrevis av smaksstoffer utvikles.

Deretter legges bønnene til tørk i solen, før de hviler i 3 måneder i luftige kasser  inntil de har utviklet den helt riktige aromaen. Til slutt håndsorteres vaniljestengene omhyggelig. De minste og mest krøllete brukes til ekstrakt, mens de lengste og mest rette ender i butikkene som vaniljestenger.

Hvorfor smaker ikke vaniljestang søtt?

Vaniljestengene er ikke søte i seg selv. Søtheten får man først ved å tilsette sukker, som man gjør i produkter som f.eks. vaniljesukker. Det er sukkeret som gjør at vaniljen får den søte smaken som vi er vant til. 

Bourbon-vanilje gir en aromatisk avrundet smak når den brukes i ulike matretter, bakst og drikke. Vanilje har blant annet den egenskapen at den utligner bitre smaker, og gjør totalopplevelsen av maten mykere og rundere. 

Allerede aztekerne brukte vanilje i kakaoen for å gjøre den mindre bitter.

Samtykke for sporing

Dr. Oetker og våre samarbeidspartnere bruker informasjonskapsler og lignende teknologi for å forstå hvordan du bruker websiden vår. Dette så vi bedre kan forstå din brukeratferd og tilpasse websiden vår til dine behov. Videre ønsker vi og våre partnere å bruke disse dataene til å tilby deg mer personlig tilpasset nettinnhold. Hvis du godtar dette, vennligst klikk «Enig». Vennligst se personvernreglene for detaljert informasjon. Du kan ombestemme deg når som helst.

Nødvendige funksjoner

Vi trenger disse informasjonskapslene og lignende teknologier for å muliggjøre de grunnleggende funksjonene på websiden vår. Dette inkluderer for eksempel lagring av disse innstilligene. Dette er nødvendig og kan ikke slås av i våre systemer.

Alltid aktiv
Analytikk og personalisering

I tillegg vil vi gjerne lære mer om hvordan du bruker websiden vår, slik at vi kan optimalisere den for deg og andre besøkende. Til dette formålet, bruker vi informasjonskapsler og lignende teknologi til å kartlegge brukeratferd, som hjelper oss å skreddersy tilbud til deg.

Ja

nei

Reklamekapsler / datadeling med tredjeparter

For å kunne skreddersy markedsføringskampanjene våre til dine behov, samler vi inn informasjon om hvordan du kommer til nettsiden vår og hvordan du samhandler med annonsene våre. Dette hjelper oss med å gjøre annonsene og innholdet på web mer relevant for deg. Våre markedsføringspartnere bruker også denne informasjonen til egne formål, f.eks. for å tilpasse kontoen eller profilen din på plattformen deres.

Ja

nei