Vaniljens vidunderlige verden

Med Bourbon-vaniljens edle aroma kan man forfine mange ulike bakverk, desserter, drikker og også ulike matretter. Vanilje har blitt brukt som smaks- og aromatilsetning i århundrer, og er en av de mest arbeidskrevende plantene å dyrke frem. Les mer om vanilje og vaniljeproduktene fra Dr. Oetker, og kos deg med et knippe utvalgte oppskrifter med vanilje.

Hvor kommer vanilje fra?

Vaniljestengene ble oppdaget av aztekerne, som benyttet stengene til å tilsette aroma til mat og drikke. Spanjolene tok vaniljestengene med til Europa. I 1822 fraktet franskmenn med seg vaniljen til øya Bourbon (i dag La Réunion), og dyrket planten der.


Hvorfor er vanilje verdens mest arbeidskrevende plante?

Vanilje krever helt spesielle vekstbetingelser. Den blomstrer først etter tre år, og det er kun én dag som bestøvingen kan skje, slik at orkidéen kan bære frukt. Bestøvingen skjer ved håndkraft. Blomsten holdes i den ene hånden, mens man med den andre prøver å få støvdragerens pollen til å nå støvfangeren med en bambussplint. Lykkes det, blir blomsten sittende på stilken og setter frukt - nemlig den grønne vaniljebønnen med tusener av bittesmå, sorte korn.

 Våre produkter
Ekte Bourbon Vanilla Paste
Vanilla paste inneholder både vaniljefrø og vaniljeekstrakt, som gir bakverket ekstra god smak. Les mer

Hvordan foredles vanilje?

Vaniljebønnene skal vokse på stilken 8-9 måneder for å kunne utvikle den spesielle aromaen. Først når den blir gul på tuppen kan den plukkes, helst innen 24 timer, og deretter følger en langvarig foredling:

Modningsprosessen stoppes ved å dyppe bønnene i 65 grader varmt vann. Så blir de varme bønnene forsiktig pakket inn i et fuktig klede, hvor de svetter i to dager til de blir brune og rynkete. Det er dette som starter prosessen som gjør at vaniljens hundrevis av smaksstoffer utvikles.

Deretter legges bønnene til tørk i solen, før de hviler i 3 måneder i luftige kasser  inntil de har utviklet den helt riktige aromaen. Til slutt håndsorteres vaniljestengene omhyggelig. De minste og mest krøllete brukes til ekstrakt, mens de lengste og mest rette ender i butikkene som vaniljestenger.

Hvorfor smaker ikke vanilje søtt?

Vaniljestengene er ikke søte i seg selv. Søtheten får man først ved å tilsette sukker, som man gjør i produkter som f.eks. vaniljesukker. Det er sukkeret som gjør at vaniljen får den søte smaken som vi er vant til.

Bourbon-vanilje gir en aromatisk avrundet smak når den brukes i ulike matretter, bakst og drikke. Vanilje har blant annet den egenskapen at den utligner bitre smaker, og gjør totalopplevelsen av maten mykere og rundere.

Allerede aztekerne brukte vanilje i kakaoen for å gjøre den mindre bitter.