Flag
Vanilja
Forskjellen på vanilje og vanillin

Med det brede utvalget av vaniljeprodukter som tilbys, kan man lure på hva som er forskjellen mellom vanilinsukker og  vaniljesukker. Selv om navnene er like, inneholder pakkene to veldig forskjellige produkter. 

Hva er vanillin?

Vanillin er den viktigste aromatiske forbindelsen som finnes i vaniljestangene til vaniljeorkiden. Hvis du bruker frøene fra en vaniljestang, bruker du naturlig vanilje. 

Siden det bare er mulig å dyrke vaniljeplanter under veldig spesifikke forhold, og den produserte mengden ikke dekker markedets etterspørsel, blir den aromatiske forbindelsen vanillin produsert syntetisk. Den kunstige smaken, som på ingen måte er dårligere enn den naturlige vaniljesmaken, brukes i næringsmiddel, kosmetikk, i farmasøytisk industri og anses å være ufarlig for helsen. 

 

Mens naturlig vaniljesukker har en lysebrun eller gylden farge på grunn av vaniljestangene, er vanillinsukker hvit i fargen. Som et naturlig og høykvalitetsprodukt, er vaniljesukker mye dyrere enn syntetisk produsert vanillinsukker. Vaniljesukker og vanillinsukker er begge like egnet til bruk for baking og matlaging. 

Vaniljesmak og naturlig vaniljesmak

Når du lager produkter med kunstig vanilje, skilles det mellom vaniljesmak og naturlig vaniljesmak. Vaniljesmak er ikke et lovlig definert begrep. Det er vanglivis laget av forskjellige grunnleggende materialer i en kjemisk prosess. Med naturlig vaniljesmak kommer minst 95% fra vaniljestangen. De som foretrekker naturlige vaniljeprodukter, kan også bruke vaniljeekstrakt, da 100% av ekstraktet som kommer i de små flaskene er hentet fra vaniljestangen.