Vanilje

Som dronningen av krydder, er vanilje et av de dyreste og mest populære krydderne i verden. La den duftende smaken av vanilje ta deg med på en reise og lær historien til vaniljeplanten. Oppdag våre fantastiske vaniljeprodukter og gode oppskrifter med deilig vaniljesmak. 

Fakta om vanilje

Bli med på vår fascinerende reise gjennom vaniljens verden og lær flere interessante ting. Vi har samlet noen nøkkelfakta for deg her. 

Hvordan staver man vanilje?

Hvis du slo opp ordet vanilje i ordboken, ville du funnet ut at den uttales nøyaktig slik den er stavet, med et hørbart "i" i midten [vəˈnɪl.ə]. Ordet vanilje kan spores tilbake til den franske vanille og den spanske vainilla, som  oversettes til en liten stang. Navnet Bourbon [ˈbœːɐ̯bən] vanilla kommer fra Réunion øyen øst for Madagaskar, som ble kalt for Île de Bourbon frem til 1974 og fremdeles er hjemmet til Bourbon vaniljestangen i dag.

Hvordan smaker vanilje?

Vanilje har en glatt, aromatisk og søt smak. De sterke smakene av vanilje fra Bourbon spenner fra blomster, treaktig og til og med alkholholdige toner. Vanilje har et bredt spekter av bruksområder takket være den komplekse smaksprofilen. Her er et utvalg oppskrifter med vanilje i forskjellige varianter:

Hvilken farge har vanilje?

Vaniljestang og vaniljefrø er ikke gule som for eksempel klassisk vaniljeis - de er svarte. Svarte flekker i vaniljeprodukter er et tegn på at vaniljefrø eller malt vaniljestang har blitt brukt. Blomstene på vaniljeplanter er derimot knallgule. 

Hvorfor er vanilje så dyrt?

Til en gjennomsnittspris på 6200 kroner per kilo er vanilje ekstremt dyrt. Det er flere grunner til at prisen har steget betydelig de siste årene. En årsak er at etterspørselen etter ekte vanilje har økt er fordi produsenter og forbrukere i økende grad foretrekker naturlige produkter fremfor kunstig vaniljesmak. 

Se og lær om våre vaniljeprodukter, de dekker de fleste ønsker og behov. Vi har vaniljestang, vaniljepasta, vaniljeekstrakt og vaniljesukker.

Samtykke for sporing

Dr. Oetker og våre samarbeidspartnere bruker informasjonskapsler og lignende teknologi for å forstå hvordan du bruker websiden vår. Dette så vi bedre kan forstå din brukeratferd og tilpasse websiden vår til dine behov. Videre ønsker vi og våre partnere å bruke disse dataene til å tilby deg mer personlig tilpasset nettinnhold. Hvis du godtar dette, vennligst klikk «Enig». Ditt samtykke inkluderer at data mulig kan videresendes til USA i henhold til Art. 49 GDPR. Vennligst se personvernreglene for detaljert informasjon. Her kan du også finne mere informasjon om databehandling fra teknologi leverandører og partnere i USA. Du kan ombestemme deg når som helst.

Nødvendige funksjoner

Vi trenger disse informasjonskapslene og lignende teknologier for å muliggjøre de grunnleggende funksjonene på websiden vår. Dette inkluderer for eksempel lagring av disse innstilligene. Dette er nødvendig og kan ikke slås av i våre systemer. 

Alltid aktiv
Analyse og personalisering

I tillegg vil vi gjerne lære mer om hvordan du bruker websiden vår, slik at vi kan optimalisere den for deg og andre besøkende. Til dette formålet, bruker vi informasjonskapsler og lignende teknologi til å kartlegge brukeratferd, som hjelper oss å skreddersy tilbud til deg. 

Vi bruker også teknologi fra leverandører som kan prosessere dine data i USA. I disse tilfellene finnes det en risiko for at amerikanske sikkerhetsmyndigheter kan få tilgang til dine data uten å gi deg nærmere beskjed, og uten at du har mulighet til å følge opp dette juridisk i USA.

Ja

nei

Reklamekapsler / datadeling med tredjeparter

For å kunne skreddersy markedsføringskampanjene våre til dine behov, samler vi inn informasjon om hvordan du kommer til nettsiden vår og hvordan du samhandler med annonsene våre. Dette hjelper oss med å gjøre annonsene og innholdet på web mer relevant for deg. Våre markedsføringspartnere bruker også denne informasjonen til egne formål, f.eks. for å tilpasse kontoen eller profilen din på plattformen deres.

Vi bruker også data-partnere som kan prosessere dine data i USA. I disse tilfellene finnes det en risiko for at amerikanske sikkerhetsmyndigheter kan få tilgang til dine data uten å gi deg nærmere beskjed, og uten at du har mulighet til å følge opp dette juridisk i USA.

Ja

nei