Vanilje: fra planten til produktet

Hva er de forskjellige vaniljeartene? Hvor kommer vaniljestangene du kjøper i butikkene fra? Hvordan dyrkes, høstes og bearbeides frøene? Lær alt du trenger å vite om vaniljeplanten, dens blomster og frukt. 

Vaniljeplanten er en del av orkidéfamilien. Det er mange arter av orkidéer over hele verden. Imidlertid er det bare tre planter som gir oss vanilje.

1

Den mest populære oridearten er Vanilla planifolia. Fra denne planten får vi den populære Bourbon-vaniljen, som blant annet brukes til å lage vaniljesukker. Det er kun vanilje som er høstet på Bourbon-vaniljeøyene Madagascar, Komorene, La Réunion, Seychellene og Mauritius, kan kalles Bourbon vanilje. Planifolia vaniljestang har en intens aroma og en søt smak. 

2

Foruten Vanilla planifolia, er det Vanilla tahitensis, som opprinnelig vokste på øya Tahiti, men som i dag dyrkes i forskjellige regioner rundt om i verden. Planten er et kryss mellom Vanilla planifolia og Vanilla odorata. Tahitian vanilje har tynne stilker, smale blader og korte belger. Belgene er fuktige og fete, samt at de inneholder mer vann og færre frø. 

3

Den tredje arten av orkide er Vanilla pompona, som har stengler opptil 28 cm lange. Denne arten er også kjent som parfyme vanilje takker være sin subtile sitrus og lakris lukt. Den brukes hovedsakelig i mat og kosmetikkindustrien. 

Opprinnelsen av vanilje: Hvor vokser den?

Når du kjøper en vaniljestang i butikken, har den allerede reist langt. Vaniljeplanter vokser bare vilt i tropiske skoger. De første vaniljeplantene ble oppdaget i Mellom-Amerika og i Mexico. I dag dyrkes de fleste av verdens vaniljeplanter på Madagaskar. 80% av vaniljestangene som høstes, kommer fra øynasjonen utenfor sørøstelige kysten av Afrika. 

Dyrking av vaniljeplanter

Dyrking av vaniljeplanter krever mye tålmodighet. Svært få arter av bier pollinerer plantene som vokser i naturen. På vaniljeplantasjer pollinerer "matchmakere" plantene for hånd slik at de dyrkede vinrankene kan dyrke frukt. Visste du at blomstene på vaniljeorkidéer bare blomstrer hvert 2-3 år, og de gulgrønne blomstene åpner kun i noen få timer? 

Pollinering og modenhet

Dyrking av vaniljeplanter krever mye tålmodighet. Svært få arter av bier pollinerer plantene som vokser i naturen. På vaniljeplantasjer pollinerer "matchmakere" plantene for hånd, slik at de kan dyrke frukt. Visste du at blomstene på vaniljeorkidéer bare blomstrer hvert 2-3 år og at de gulgrønne blomstene åpnes kun i noen få timer?

Høsting av vanilje

Når de har blitt pollinert, vises grønne frukter i form av en bønne - vaniljestangene - rundt ni måneder senere. Når de høstes, har bønnene en nøytral aroma og smak. 

Behandling av vanilje: vasking, gjæring og tørking

Vasking

Det første trinnet i denne prosessen er å vaske grønne bønner i varmt vann ved en temperatur på 60–70°C i 3 minutter. Den høye temperaturen gjør belgene fleksible og avslutter vekstprosessen. 

 

Gjæring

Rett etter dette er belgene pakket i varme ulltepper. I løpet av 48 timer blir de brune i fargen og utvikler en subtil søt aroma. 

 

Tørking

Vaniljestangene plasseres deretter på matter eller tepper, og tørkes deretter i solen i 2-3 timer om dagen i rundt 6 uker. Solen må imidlertid ikke være for intens. For at tørkeprosessen skal lykkes, pakkes belgene inn i tepper om natten. Vaniljestangene mister opptil halvparten av vekten i løpet av 6 uker, men beholder sin strålende farge og fantastiske aroma. Etter at belgene er tørket i solen, tørkes de videre i skyggen, spredt utover en luftgjennomtrengelig overflate (rist). Deretter sorteres belgene etter kvalitet og lengde, og pakkes sammen. 

 

Utvikling av smaken

Vaniljestangene lagres i ytterligere to måneder i trekasser innpakket i vokset pergament. Det er i løpet av denne tiden de utvikler sin fulle vaniljesmak. Frøenes kvalitet sjekkes jevnlig i løpet av denne prosessen. 6 kg høstede grønne bønner produserer til slutt rundt 1 kg aromatiske vaniljestenger. Vanillin som dannes under prosessen er den naturlige viktigste aromatiske forbindelsen og utgjør rundt 1.2% av vaniljestangene. Den består av krystaller, kjent som vaniljefrost, som dannes på overflaten av belgene. I tillegg til vanillinen i små sorte vaniljefrø, inneholder belgene også mange andre aromatiske stoffer. 

Samtykke for sporing

Dr. Oetker og våre samarbeidspartnere bruker informasjonskapsler og lignende teknologi for å forstå hvordan du bruker websiden vår. Dette så vi bedre kan forstå din brukeratferd og tilpasse websiden vår til dine behov. Videre ønsker vi og våre partnere å bruke disse dataene til å tilby deg mer personlig tilpasset nettinnhold. Hvis du godtar dette, vennligst klikk «Enig». Ditt samtykke inkluderer at data mulig kan videresendes til USA i henhold til Art. 49 GDPR. Vennligst se personvernreglene for detaljert informasjon. Her kan du også finne mere informasjon om databehandling fra teknologi leverandører og partnere i USA. Du kan ombestemme deg når som helst.

Nødvendige funksjoner

Vi trenger disse informasjonskapslene og lignende teknologier for å muliggjøre de grunnleggende funksjonene på websiden vår. Dette inkluderer for eksempel lagring av disse innstilligene. Dette er nødvendig og kan ikke slås av i våre systemer. 

Alltid aktiv
Analyse og personalisering

I tillegg vil vi gjerne lære mer om hvordan du bruker websiden vår, slik at vi kan optimalisere den for deg og andre besøkende. Til dette formålet, bruker vi informasjonskapsler og lignende teknologi til å kartlegge brukeratferd, som hjelper oss å skreddersy tilbud til deg. 

Vi bruker også teknologi fra leverandører som kan prosessere dine data i USA. I disse tilfellene finnes det en risiko for at amerikanske sikkerhetsmyndigheter kan få tilgang til dine data uten å gi deg nærmere beskjed, og uten at du har mulighet til å følge opp dette juridisk i USA.

Ja

nei

Reklamekapsler / datadeling med tredjeparter

For å kunne skreddersy markedsføringskampanjene våre til dine behov, samler vi inn informasjon om hvordan du kommer til nettsiden vår og hvordan du samhandler med annonsene våre. Dette hjelper oss med å gjøre annonsene og innholdet på web mer relevant for deg. Våre markedsføringspartnere bruker også denne informasjonen til egne formål, f.eks. for å tilpasse kontoen eller profilen din på plattformen deres.

Vi bruker også data-partnere som kan prosessere dine data i USA. I disse tilfellene finnes det en risiko for at amerikanske sikkerhetsmyndigheter kan få tilgang til dine data uten å gi deg nærmere beskjed, og uten at du har mulighet til å følge opp dette juridisk i USA.

Ja

nei