Flag
Vanilje
Vaniljeekstrakt

Visste du at vaniljeekstrakt og vaniljeessens er det samme? Innholdet i de små flaskene du finner i bakeavdelingen, brukes til å sette smak på alle slags retter på kjøkkenet. Men inneholder disse flaskene egentlig ekstrakt av ekte vanilje? Hvilke oppskrifter passer vaniljeekstrakt til? Og kan du lage vaniljeekstrakt selv?

Hva er vaniljeekstrakt?

Vaniljeekstrakt er hentet fra vaniljestangen. Fordi det ekstraheres fra selve belgene, inneholder vaniljeekstrakt de naturlige aromatiske komponentene i vanilje - i en svært konsentrert form.  


Hva brukes vaniljeekstrakt til?

Det beste med vaniljeekstrakt: Den delikate vaniljesmaken gjør den ideell for et bredt utvalg av søte oppskrifter, slik som kaker, kjeks, desserter og spesialkaffe. Vaniljeekstrakt er også egnet for å lage hjemmelaget vaniljeis, samt til å lage syltetøy med en subtil vaniljetone. Ønsker du å lage en salt saus? Tilsett en teskje med vaniljeekstrakt for å spice opp smaken.


Alternativer til vaniljeekstrakt

Selvom vaniljeekstrakt anses å være allsidig i bakeverden, kan andre vaniljeprodukter brukes i stedet med noen få justeringer. Hvis du vil bruke andre vaniljeprodukter som erstatning for vaniljeekstrakt, må du passe på hvor mye du legger til. 

  • Hvis du bruker ferske vaniljestenger, tilsvarer en vaniljestang 1-2 ts vaniljeekstrakt.
  • For å erstatte vaniljeekstrakten med vaniljepulver, trenger man rundt 2 gram pulver som en erstatning for 2 ts essens. 

Vaniljeekstrakt uten alkohol

Med noen få unntak tilbyr de fleste produsenter vaniljeekstrakt på alkoholbasis, da alkohol vangligvis brukes til å trekke det ut. 

Kjøp og oppbevaring av vaniljeekstrakt

Siden vaniljeekstrakt er en av de mest populære vaniljeproduktene i verden, er det allment tilgjengelig i matbutikker. Du bør oppbevare de små flaskene på et kjølig og mørkt sted.

Hvis du foretrekker ting hjemmelagd, har vi satt sammen enkle instruksjoner om hvordan du lager vaniljeekstrakt selv. 

Ingredienser for ca. 50 ml vaniljeekstrakt:

  • 2 vaniljestenger
  • 50 g sukker
  • 100 ml vann

 

Metode:

  1.  Skjær vaniljestangen i lengderetning og skrap ut frøene. 
  2. Varm opp sukkeret sakte i en panne til det blir gyldenbrunt. Tilsett vann, vaniljefrø og vaniljestang og la det stå på svak varme i 5-7 minutter. Fjern deretter vaniljestengene. 
  3. Legg vaniljeekstrakten i en steril beholder, forsegl den og la den avkjøles. 

 

Når den er satt i rene flasker, bør ekstrakten holde seg på et kjølig og mørkt sted, slik at den kan vare opptil flere uker. Viktig: bruk alltid rene skjeer når du arbeider med ekstrakten for å forhindre at bakterier komme inn i den.