Flag
Vanilje

Som dronningen av krydder, er vanilje et av de dyreste og mest populære krydderne i verden. La den duftende smaken av vanilje ta deg med på en reise og lær historien til vaniljeplanten. Oppdag våre fantastiske vaniljeprodukter og gode oppskrifter med deilig vaniljesmak.

Fakta om vanilje

Bli med på vår fascinerende reise gjennom vaniljens verden og lær flere interessante ting. Vi har samlet noen nøkkelfakta for deg her. 


Hvordan staver man vanilje?

Hvis du slo opp ordet vanilje i ordboken, ville du funnet ut at den uttales nøyaktig slik den er stavet, med et hørbart "i" i midten [vəˈnɪl.ə]. Ordet vanilje kan spores tilbake til den franske vanille og den spanske vainilla, som  oversettes til en liten stang. Navnet Bourbon [ˈbœːɐ̯bən] vanilla kommer fra Réunion øyen øst for Madagaskar, som ble kalt for Île de Bourbon frem til 1974 og fremdeles er hjemmet til Bourbon vaniljestangen i dag.


Hvordan smaker vanilje?

Vanilje har en glatt, aromatisk og søt smak. De sterke smakene av vanilje fra Bourbon spenner fra blomster, treaktig og til og med alkholholdige toner. Vanilje har et bredt spekter av bruksområder takket være den komplekse smaksprofilen. Her er et utvalg oppskrifter med vanilje i forskjellige varianter:

Picture -

Picture -

Hvilken farge har vanilje?

Vaniljestang og vaniljefrø er ikke gule som for eksempel klassisk vaniljeis - de er svarte. Svarte flekker i vaniljeprodukter er et tegn på at vaniljefrø eller malt vaniljestang har blitt brukt. Blomstene på vaniljeplanter er derimot knallgule. 

Picture -

Hvorfor er vanilje så dyrt?

Til en gjennomsnittspris på 6200 kroner per kilo er vanilje ekstremt dyrt. Det er flere grunner til at prisen har steget betydelig de siste årene. En årsak er at etterspørselen etter ekte vanilje har økt er fordi produsenter og forbrukere i økende grad foretrekker naturlige produkter fremfor kunstig vaniljesmak. 

Picture -

Se og lær om våre vaniljeprodukter, de dekker de fleste ønsker og behov. Vi har vaniljestang, vaniljepasta, vaniljeekstrakt og vaniljesukker.


(4 Produkter)