Vaniljeekstrakt

Visste du at vaniljeekstrakt og vaniljeessens er det samme? Innholdet i de små flaskene du finner i bakeavdelingen, brukes til å sette smak på alle slags retter på kjøkkenet. Men inneholder disse flaskene egentlig ekstrakt av ekte vanilje? Hvilke oppskrifter passer vaniljeekstrakt til? Og kan du lage vaniljeekstrakt selv?

Hva er vaniljeekstrakt?

Vaniljeekstrakt er hentet fra vaniljestangen. Fordi det ekstraheres fra selve belgene, inneholder vaniljeekstrakt de naturlige aromatiske komponentene i vanilje - i en svært konsentrert form.  

Hva brukes vaniljeekstrakt til?

Det beste med vaniljeekstrakt: Den delikate vaniljesmaken gjør den ideell for et bredt utvalg av søte oppskrifter, slik som kaker, kjeks, desserter og spesialkaffe. Vaniljeekstrakt er også egnet for å lage hjemmelaget vaniljeis, samt til å lage syltetøy med en subtil vaniljetone. Ønsker du å lage en salt saus? Tilsett en teskje med vaniljeekstrakt for å spice opp smaken.

Alternativer til vaniljeekstrakt

Selvom vaniljeekstrakt anses å være allsidig i bakeverden, kan andre vaniljeprodukter brukes i stedet med noen få justeringer. Hvis du vil bruke andre vaniljeprodukter som erstatning for vaniljeekstrakt, må du passe på hvor mye du legger til. 

  • Hvis du bruker ferske vaniljestenger, tilsvarer en vaniljestang 1-2 ts vaniljeekstrakt.
  • For å erstatte vaniljeekstrakten med vaniljepulver, trenger man rundt 2 gram pulver som en erstatning for 2 ts essens. 

Vaniljeekstrakt uten alkohol

Med noen få unntak tilbyr de fleste produsenter vaniljeekstrakt på alkoholbasis, da alkohol vangligvis brukes til å trekke det ut. 

Kjøp og oppbevaring av vaniljeekstrakt

Siden vaniljeekstrakt er en av de mest populære vaniljeproduktene i verden, er det allment tilgjengelig i matbutikker. Du bør oppbevare de små flaskene på et kjølig og mørkt sted.

Hvis du foretrekker ting hjemmelagd, har vi satt sammen enkle instruksjoner om hvordan du lager vaniljeekstrakt selv. 

Ingredienser for ca. 50 ml vaniljeekstrakt:

  • 2 vaniljestenger
  • 50 g sukker
  • 100 ml vann

 

Metode:

  1.  Skjær vaniljestangen i lengderetning og skrap ut frøene. 
  2. Varm opp sukkeret sakte i en panne til det blir gyldenbrunt. Tilsett vann, vaniljefrø og vaniljestang og la det stå på svak varme i 5-7 minutter. Fjern deretter vaniljestengene. 
  3. Legg vaniljeekstrakten i en steril beholder, forsegl den og la den avkjøles. 

 

Når den er satt i rene flasker, bør ekstrakten holde seg på et kjølig og mørkt sted, slik at den kan vare opptil flere uker. Viktig: bruk alltid rene skjeer når du arbeider med ekstrakten for å forhindre at bakterier komme inn i den.

Samtykke for sporing

Dr. Oetker og våre samarbeidspartnere bruker informasjonskapsler og lignende teknologi for å forstå hvordan du bruker websiden vår. Dette så vi bedre kan forstå din brukeratferd og tilpasse websiden vår til dine behov. Videre ønsker vi og våre partnere å bruke disse dataene til å tilby deg mer personlig tilpasset nettinnhold. Hvis du godtar dette, vennligst klikk «Enig». Ditt samtykke inkluderer at data mulig kan videresendes til USA i henhold til Art. 49 GDPR. Vennligst se personvernreglene for detaljert informasjon. Her kan du også finne mere informasjon om databehandling fra teknologi leverandører og partnere i USA. Du kan ombestemme deg når som helst.

Nødvendige funksjoner

Vi trenger disse informasjonskapslene og lignende teknologier for å muliggjøre de grunnleggende funksjonene på websiden vår. Dette inkluderer for eksempel lagring av disse innstilligene. Dette er nødvendig og kan ikke slås av i våre systemer. 

Alltid aktiv
Analyse og personalisering

I tillegg vil vi gjerne lære mer om hvordan du bruker websiden vår, slik at vi kan optimalisere den for deg og andre besøkende. Til dette formålet, bruker vi informasjonskapsler og lignende teknologi til å kartlegge brukeratferd, som hjelper oss å skreddersy tilbud til deg. 

Vi bruker også teknologi fra leverandører som kan prosessere dine data i USA. I disse tilfellene finnes det en risiko for at amerikanske sikkerhetsmyndigheter kan få tilgang til dine data uten å gi deg nærmere beskjed, og uten at du har mulighet til å følge opp dette juridisk i USA.

Ja

nei

Reklamekapsler / datadeling med tredjeparter

For å kunne skreddersy markedsføringskampanjene våre til dine behov, samler vi inn informasjon om hvordan du kommer til nettsiden vår og hvordan du samhandler med annonsene våre. Dette hjelper oss med å gjøre annonsene og innholdet på web mer relevant for deg. Våre markedsføringspartnere bruker også denne informasjonen til egne formål, f.eks. for å tilpasse kontoen eller profilen din på plattformen deres.

Vi bruker også data-partnere som kan prosessere dine data i USA. I disse tilfellene finnes det en risiko for at amerikanske sikkerhetsmyndigheter kan få tilgang til dine data uten å gi deg nærmere beskjed, og uten at du har mulighet til å følge opp dette juridisk i USA.

Ja

nei