Vaniljepasta

Hvis du noen gang har skrapt ut innholdet i en vaniljestang for å lage puddinger eller bare brukt vaniljesukker til å lage kaker, had du uten tvil hørt om vaniljepasta. Den kommer i små tuber og finnes i bakehyllen sammen med resten av vaniljeproduktene. Men hva inneholder disse tubene med vaniljepasta? Hva passer vaniljepasta til, og kan du lage det hjemme selv? Vi forteller deg alt du trenger å vite. 

Hva er vaniljepasta?

Vaniljepasta er vanligvis en pasta laget med vaniljeekstrakt og ekstraherte vaniljefrø, som har en konsistens som en tykk sirup. De karakteristiske svarte flekkene i vaniljepasta kan tilsettes ved hjelp av ekstraherte vaniljefrø.

Hva brukes vaniljepasta til?

Vaniljepasta brukes primært i søte bakevarer, desserter og kremer. Den enkleste måten å måle den på er å bruke en teskje. Hvis du varmer skjeen litt, vil dette endre konsistensen av pastaen, noe som gjør den litt lettere å jobbe med. Det har også blitt mer vanlig med smakfulle oppskrifter med en subtil vaniljesmak. Når du bruker vaniljepasta i salte retter, er det viktig å sørge for at dur bruker små mengder for å få et snev av vanilje. 

Erstatting av vaniljepasta

Har du ikke vaniljepasta? Ingen problem. Selv om visse vaniljeprodukter er mer passende for enkelte oppskrifter, kan du erstatte dem med noen få små justeringer. 

 

  • Vi viser deg den enkle måten å skrape ut vaniljefrø på. 
  • Hvis du vil erstatte vaniljepasta med vaniljeekstrakt, tilsvarer en teskje vaniljepasta en teskje vaniljeekstrakt. 
  • Hvis du bytter ut vaniljesukker med vaniljepasta, er en 1:1 erstatning mulig, selv om smaken blir litt mindre intens i sammenligning. Hvis du bruker vaniljesukker i en søt oppskrift, er det også viktig å huske å redusere resten av sukkeret som brukes i oppskriften med mengden vaniljesukker som brukes.

Kjøp og oppbevaring av vaniljepasta

Vaniljepasta finnes i bakeavdelingen i de fleste matbutikker. Takket være den gjennlukkbare tuben som Dr. Oetker Vaniljepasta kommer i, kan du lett legge til ønsket mengde i kakerøren. Vaniljepastaen skal oppbevares på et tørt og mørkt sted. Den skal ikke overstige normal romtemperatur. 

Å lage vaniljepasta hjemme

Foretrekker du å bruke hele vaniljestangen? Du kan lage vaniljepasta selv med bare noen få enkle trinn. Videoen vår viser deg hvordan du gjør det, trinn for trinn.

Oppskrift for ca. 230 g vaniljepasta

 

Ingredienser:

 

  • 6 vaniljestenger
  • 100 g brunt sukker
  • 100 ml vann

 

Metode:

  • Skjær av de treaktige endene på vaniljestangene. Skjær belgene i biter ca. 1 cm lang. 
  • Kok opp vann og sukker i en panne og la koke i ca. 1 minutt. Tilsett sukker- og vannblandingen og de hakkede belgene i en varmebestandig blender og miks på høy instensitet. 
  • Legg den varme vaniljepastaen i en ren og lukkbar krukke, også la den stå og avkjøles. Forsegl krukken og la den stå. 

 

Den hjemmelagde vaniljepastaen vil vare i flere uker i en forseglet krukke. Det er viktig å alltid bruke rene skjeer, ellers risikerer man at uønskede bakterier kommer inni vaniljepastaen.

Oppskrifter med vaniljepasta

Samtykke for sporing

Dr. Oetker og våre samarbeidspartnere bruker informasjonskapsler og lignende teknologi for å forstå hvordan du bruker websiden vår. Dette så vi bedre kan forstå din brukeratferd og tilpasse websiden vår til dine behov. Videre ønsker vi og våre partnere å bruke disse dataene til å tilby deg mer personlig tilpasset nettinnhold. Hvis du godtar dette, vennligst klikk «Enig». Ditt samtykke inkluderer at data mulig kan videresendes til USA i henhold til Art. 49 GDPR. Vennligst se personvernreglene for detaljert informasjon. Her kan du også finne mere informasjon om databehandling fra teknologi leverandører og partnere i USA. Du kan ombestemme deg når som helst.

Nødvendige funksjoner

Vi trenger disse informasjonskapslene og lignende teknologier for å muliggjøre de grunnleggende funksjonene på websiden vår. Dette inkluderer for eksempel lagring av disse innstilligene. Dette er nødvendig og kan ikke slås av i våre systemer. 

Alltid aktiv
Analyse og personalisering

I tillegg vil vi gjerne lære mer om hvordan du bruker websiden vår, slik at vi kan optimalisere den for deg og andre besøkende. Til dette formålet, bruker vi informasjonskapsler og lignende teknologi til å kartlegge brukeratferd, som hjelper oss å skreddersy tilbud til deg. 

Vi bruker også teknologi fra leverandører som kan prosessere dine data i USA. I disse tilfellene finnes det en risiko for at amerikanske sikkerhetsmyndigheter kan få tilgang til dine data uten å gi deg nærmere beskjed, og uten at du har mulighet til å følge opp dette juridisk i USA.

Ja

nei

Reklamekapsler / datadeling med tredjeparter

For å kunne skreddersy markedsføringskampanjene våre til dine behov, samler vi inn informasjon om hvordan du kommer til nettsiden vår og hvordan du samhandler med annonsene våre. Dette hjelper oss med å gjøre annonsene og innholdet på web mer relevant for deg. Våre markedsføringspartnere bruker også denne informasjonen til egne formål, f.eks. for å tilpasse kontoen eller profilen din på plattformen deres.

Vi bruker også data-partnere som kan prosessere dine data i USA. I disse tilfellene finnes det en risiko for at amerikanske sikkerhetsmyndigheter kan få tilgang til dine data uten å gi deg nærmere beskjed, og uten at du har mulighet til å følge opp dette juridisk i USA.

Ja

nei