Flag
Vanilje
Vaniljestang

Vanilje er et av de mest populære og mest utsøkte krydderne i verden. Vi forteller deg alt du trenger å vite om vaniljestenger.

Hva er en vaniljestang?

I vaniljestangen finner vi de gjærede frøkarene fra vaniljeplanten. Når belgene er høstet og fremdeles grønne, starter tørkeprosessen - det er dette som åpner opp den naturlige vanilje-aromaen. Frøene i vaniljestangen har en jevn og rund smak. 


Hva brukes vaniljestang til?

Ekte vaniljestang er det ideelle valget for de som vil bruke det mest naturlige av alle vaniljeproduktene. Frøene kan brukes til å sette smak til både søte og salte oppskrifter. 


Kjøp og oppbevaring av vaniljestang

Når du kjøper hele vaniljestenger, er det noen viktige kvalitetegenskaper som kan hjelpe deg med å sikre at du velger et godt produkt. Vi forklarer hvordan du gjenkjenner vaniljestenger av topp kvalitet. 

  1. Velg myke vaniljestenger der du kan kjenne vaniljemassen og der man kan bøye den uten at den knekker. Dette vil sikre at du ikke kjøper tørre frø. 
  2. Vaniljestangene skal ha en jevn mørk brun eller svart farge. Hold deg unna frø som har hvite flekker eller har blitt bleke. 
  3. Hvis du er i stand til å undersøke de valgte frøene før du kjøper dem, må du sørge for at du kjenner på huden til stangen. De skal ha en skinnlignende konsistens som ikke rives når de blir bøyd. 

Oppbevar de nyinnkjøpte vaniljestangene dine i et glassrør på et mørkt og tørt sted. Vaniljestenger skal ikke utsettes for varme, da de ellers gir fra seg fukt. 

Som mange produkter, holder en vaniljestang lenger enn best før datoen indikerer. Skulle du noen gang ha tørre vaniljestenger som er vanskelige å skrape ut, kan du bearbeide disse til vaniljepulver.


Erstatning av vaniljestang

Bakeavdelingen inneholder et bredt utvalg av vaniljeprodukter som du kan bruke som erstatning for friske vaniljefrø. Vaniljeekstrakt er et utmerket alternativ takket være konsistensen som er lett å håndtere. Hvis oppskriften din krever en vaniljestang, kan du bruke 2 ts vaniljeekstrakt i stedet. Hvis oppskriften din skal inneholde synlige vaniljeflekker, bør du sjekke om ekstrakten inneholder vaniljefrø eller ikke når du kjøper den. 


Den riktige måten å trekke frøene ut av vaniljestangen

Mange bakere tørr ikke bruke vaniljestenger fordi de ikke vet hvordan de skal trekke ut frøene. Vi viser deg hvordan du kan skrape ut de friske frøene med bare noen få steg. 


Steg-for-steg instruksjon
  1. Picture -

2.

Picture -

3.

Picture -

4.

Picture -

5. Vaniljekornene skal anvendes kort efter at de er blevet skrabet ud af stængerne, da de ellers vil blive tørre og miste deres smag.

Oppskrifter med vaniljestang