Skill eggehvitene og eggeplommene, det må ikke være noe rester av eggeplomme i hviten. En av eggeplommene brukes i mørdeigen.
Pisk eggehvitene og salt i en ren og tørr bolle til det blir en luftig og fast masse. Tilsett så litt og litt sukker under pisking. Fortsett å piske i noen minutter etter at alt sukkeret er tilsatt.
Sett en stjernetipp på en sprøytepose. Lag noen striper på innsiden av posen med gul konditorfarge, og fyll så posen forsiktig med marengsen. Sprøyt ut små topper, ca. 2-2,5 cm i diameter, på et stekebrett med bakepapir.
Stek (tørk) marengsene på 60-80°C i 1,5 - 2 timer, til de er helt tørre. Senk temperaturen om marengensen får farge. Åpne gjerne ovnsdøren jevnlig for å slippe ut damp slik at de tørker raskere. Når marengsen er sprø helt gjennom tas de ut av ovnen til avkjøling. Sett så stekeovnen på 180°C.
Lag mørdeigen mens marengsen er i stekovnen.
Pisk smør og sukker til en lys deig. Tilsett eggeplommen under pisking. I en egen skål blandes mel, bakepulver og frøene fra vaniljestangen, tilsett dette så i smørblandingen. Bland deigen godt, men forsiktig sammen. La den hvile i kjøleskap i minst 30 minutter.
Rull deigen til små kuler, 1,5 cm i diameter. Legg de på et stekebrett med bakepair, og klem kulene flate. De skal være en halv centimeter tykke. Stek de på 180°C i ca. 10 minutter til kaken har fått litt farge. La de avkjøles helt før montering.
Monter kakene like før servering. Fordel 1/3 - 1/2 ts lemon curd på hver kake og legg på en marengs. Blir det rester kan kakene oppbevares i en lufttett boks i romtemperatur eller litt kjøligere, men de skal ikke oppbevares i kjøleskap.
OPPSKRIFTER
Småkaker og cookies