Bland mel, innholdet fra en pose Surdeig, sukker, salt og kardemomme. Tilsett Vanilla Paste, lunken melk, egg og smeltet smør og elt deigen ved medium hastighet i ca. 12 minutter i en kjøkkenmaskin, til deigen den er blank og slipper skålens sider. Deigen skal være litt klissete. . Den lange eltetiden er viktig for at aktivere glutenet i melet, som påvirker bollenes struktur. Det er helt klart enklest å elte deigen i en kjøkkenmaskin, når den skal eltes i lang tid. Alternativt så kan man prøve at elte deigen med en kombinasjon av en håndmikser med deigkrok og håndkraft. Dekk skålen til med plastfolie og la deigen heve i ca. 1 time til dobbelt størrelse.
Elt deigen så på et lett meldrysset bord. Del den i 10 like store stykker og trill dem til runde boller. Legg dem på en plate med bakepapir og la bollene heve tildekket i 45 minutter.
Sett ovnen på 220 °C, over- og undervarme.
Pensle bollene med ett pisket egg og la dem heve udekket i ytterligere 15 minutter, mens ovnen varmer opp.
Stek bollene i ca. 15 minutter i nederste del av ovnen.
La bollene avkjøle under et kjøkkenhåndkle.
Steketid: ca. 15 Minutter
Skjær av toppen av de avkjølte bollene og ta litt av innmaten ut. Innmaten skal brukes i fyllet.
Kok sukker og vann opp til sukkeret er smeltet. Bland marsipan, sukkerlake, hakkede mandler og innmaten fra bollene til en glatt masse. Legg fyllet i bollene.
Bland kremfløte og melis i en skål og pisk det stivt. Legg kremen i en sprøytepose med ønsket sprøytetipp og sprøyt en topp på hver bolle. Legg forsiktig toppen av bollen tilbake på kremen og sikt litt melis over bollene.
Hvis mulig, bruk hvetemel med et proteininnhold på 12 g pr. 100 g, dette gjør at bollene får en bedre konsistens og blir mer luftige, når deigen blir eltet lenge. Du kan se på pakken med mel hvor mye protein der er pr. 100 g.
OPPSKRIFTER
Boller og brød
Boller og brød
Boller og brød