Lag den perfekte gjærdeigen

Er bakst med gjærdeig en av de tingene du enten er god på eller ikke? Det stemmer ikke helt. Ja, det krever litt øvelse, men med disse enkle tipsene kan alle bake en gjærdeig på kort tid. Alt du trenger er en sjenerøs klype selvtillit - og selvfølgelig gjær!

Tørr gjær eller fersk gjær?

Det spiller ingen rolle hvilken type du bruker - du kan lage gjærdeig med begge. De som spontant ønsker å bake en flettet bolle, men 'bare' har tørr gjær, trenger ikke å bekymre seg hvis de ikke har fersk gjær i kjøleskapet. Det handler ganske enkelt om å følge instruksjonene i pakken. 

Tålmodighet lønner seg!

Hvis gjærdeig hadde menneskelige egenskaper, er det ingen tvil om at den ville hatt en følsom sjel. Gjærdeig trenger oppmerksomhet og elsker å bli kjærtegnet. Den trenger noen ekstra minutter elte for hånd. Jo mer pleie en gjærdeig får, jo bedre vil den heve senere. Dette skapes av soppen i gjæren - den ‘spiser’ sukkeret i melstivelsen og produserer alkohol, smaker og karbondioksid som et resultat. Deigen gjæres og hever seg, og sikrer dermed ønsket jevn, finporet baking. Men vær forsiktig - det er også mulig å overtette deig!

Det handler om riktig timing!

Når gjærdeigen hever seg, dannes det små bobler. Melstivelse som gjæren ennå ikke har omdannet til sukker, blir igjen i deigen.På et tidspunkt er stivelsen ikke lenger i stand til å holde karbondioksidet, og deigen kollapser. Heldigvis må deigen la seg heve i lang tid for at dette skal skje. De fleste oppskrifter angir to hevinger, og starter med en heving på rundt en time til deigen har doblet seg. Etter å ha formet den, for eksempel i muffins eller flettede boller, skal deigen få heve igjen i noen minutter til.

Gjærdeig liker å ha det varmt og koselig

Gjærdeig bør ideelt sett heve på et varmt sted - det er her det er lykkeligst! Men sørg for at temperaturen ikke overstiger 40 ° C. Et varmt rom er derfor et godt valg, eller hvor som helst i nærheten av en radiator. Du kan til og med sette gjærdeigen i sengen under en dyne. Eller er det å ta ting litt for langt? Ovnen kan også være en enkel løsning. Selv når gjærdeigen er plassert i oppvaskkummen, vil deigen heve til full størrelse.  Bare fyll kummen med litt lunkent vann og legg gjæren i en bolle.

Men hva om gjæren ikke vokser? Fortvil ikke!


Selvfølgelig kan det skje at gjærdeigen ikke vil heve. Som navnt er den en følsom karakter! Kanskje trenger gjæren litt mat - en klype sukker stimulerer gjæren i deigen og oppfordrer den til å heve. Hvis deigen din ikke hever seg i det hele tatt, er den sannsynligvis for kald. Bare juster temperaturen og velg et varmere sted. Forsikre deg om at deigen ikke blir for varm, da dette vil ødelegge den og den må tilberedes fra bunnen av. Hvis deigen er for fast, kan du prøve å tilsette litt væske. Men vær alltid tro mot mottoet ‘gode ting kommer til de som venter!’ 

Fryse gjærdeig?

Meningene er delte. Vi anbefaler det ikke fordi kvaliteten på deigen blir dårligere. Deigen trekker vann gjennom fryseprosessen og inneholder mer fuktighet etter tining - den blir fettete. I tillegg kan den til og med sprekke noen steder. Hvis du fortsatt vil fryse den, bør den allerede settes i den formen du vil bake den med senere, for eksempel som et brød. Pakk brødet godt, for eksempel i en frysepose og frys det raskt. Da kan den oppbevares i opptil seks måneder. Når du er klar til å bruke den, kan du bare tine deigen over natten i kjøleskapet og la den heve på et varmt sted som vanlig. Stek den så i ovnen i henhold til oppskriften.

Lenge leve tradisjon

I noen land er det tradisjonelt å spise gjærhevede bakverk til spesielle høytider. I Kristne land er det for eksempel mange varianter av påskebrød, noe som betyr slutten på fasten. Den runde formen sies å symbolisere solens kraft og lover et produktivt år. Frukt som sultanas og rosiner, blir ofte bakt inn i brødet i likhet med alle slags nøtter.

Gjærdeig: her er hvordan!

Nok teori, nå er det på tide å bake! 

Perfeksjoner fletten

Hvem har den fineste fletten? Følg disse enkle stegene for hvordan du får fine fletter på kort tid. Selv om den klassiske versjonen bruker tre tråder, er mulighetene uendelige! Hvorfor ikke prøve fem, eller kanskje til og med ni? Vær modig og gå for det - resultatet blir nydelig uansett design du velger!

Med fem fletter

Med fem fletter

Elt deigen på en melete overflate og skjær i fem like store deler. Rull dem ut i fem tråder på ca. 40 cm. Trykk alle endene sammen på den ene siden og plasser dem slik at to tråder er til venstre og tre til høyre.

  • Ta deig biten til høyre og plasser den mellom de to venstre deig bitene. Deretter tar du den venstre deig biten og plasserer den mellom de to trådene til høyre for den.
  • Ta deretter den andre deig biten fra venstre og legg den over neste deig bit til høyre.
  • Trådene skal nå vises som de gjorde i utgangsposisjonen, med tre tråder til høyre og to tråder til venstre.

Start deretter fra begynnelsen igjen. Gjenta fletteprosessen (ca. 4 til 5 ganger) til endene på deig bitene er omtrent like, og trykk dem deretter sammen.

 

Merk: Fletten vil fremstå litt diagonalt mot venstre - dette skjer automatisk.

 

Legg den flettede deigen på et stekebrett med bakepapir og la den heve igjen i 30 minutter. Pensle så med eggehvite, dryss over noen sjokoladedråper hvis du vil og stek i ca. 25-30 minutter.

Med ni fletter

Med ni fletter

Elt deigen på en melet overflate og skjær i ni like store deler. Rull dem ut til ni striper på ca. 60 cm. Deretter danner du tre grupper hver med tre tråder for å forme til tre klassiske fletter. Trykk endene sammen på den ene siden og plasser deretter den ytre høyre tråden vekselvis over tråden i midten. Ta deretter den ytre venstre tråden og plasser den over tråden i midten. Og så videre.

Når alle flettene er ferdige, fletter du dem sammen for å danne et klassisk flettdesign. For å gjøre dette, trykk endene på alle tre flettene sammen og flett. Gjenta fletteprosessen (ca. 3 til 4 ganger) til endene på strengene er omtrent like, og trykk dem deretter sammen.

 

Merk: Fletten kan se annerledes ut, avhengig av om strengene er flettet nedenfra eller ovenfra.

 

Legg den flettede deigen på et stekebrett med bakepapir og la den heve igjen i 30 minutter. Pensle med eggehvite og stek i ca. 25-30 minutter. Når fletten er avkjølt, pynt med glasur og marsipan gulrøtter.

Samtykke for sporing

Dr. Oetker og våre samarbeidspartnere bruker informasjonskapsler og lignende teknologi for å forstå hvordan du bruker websiden vår. Dette så vi bedre kan forstå din brukeratferd og tilpasse websiden vår til dine behov. Videre ønsker vi og våre partnere å bruke disse dataene til å tilby deg mer personlig tilpasset nettinnhold. Hvis du godtar dette, vennligst klikk «Enig». Ditt samtykke inkluderer at data mulig kan videresendes til USA i henhold til Art. 49 GDPR. Vennligst se personvernreglene for detaljert informasjon. Her kan du også finne mere informasjon om databehandling fra teknologi leverandører og partnere i USA. Du kan ombestemme deg når som helst.

Nødvendige funksjoner

Vi trenger disse informasjonskapslene og lignende teknologier for å muliggjøre de grunnleggende funksjonene på websiden vår. Dette inkluderer for eksempel lagring av disse innstilligene. Dette er nødvendig og kan ikke slås av i våre systemer. 

Alltid aktiv
Analyse og personalisering

I tillegg vil vi gjerne lære mer om hvordan du bruker websiden vår, slik at vi kan optimalisere den for deg og andre besøkende. Til dette formålet, bruker vi informasjonskapsler og lignende teknologi til å kartlegge brukeratferd, som hjelper oss å skreddersy tilbud til deg. 

Vi bruker også teknologi fra leverandører som kan prosessere dine data i USA. I disse tilfellene finnes det en risiko for at amerikanske sikkerhetsmyndigheter kan få tilgang til dine data uten å gi deg nærmere beskjed, og uten at du har mulighet til å følge opp dette juridisk i USA.

Ja

nei

Reklamekapsler / datadeling med tredjeparter

For å kunne skreddersy markedsføringskampanjene våre til dine behov, samler vi inn informasjon om hvordan du kommer til nettsiden vår og hvordan du samhandler med annonsene våre. Dette hjelper oss med å gjøre annonsene og innholdet på web mer relevant for deg. Våre markedsføringspartnere bruker også denne informasjonen til egne formål, f.eks. for å tilpasse kontoen eller profilen din på plattformen deres.

Vi bruker også data-partnere som kan prosessere dine data i USA. I disse tilfellene finnes det en risiko for at amerikanske sikkerhetsmyndigheter kan få tilgang til dine data uten å gi deg nærmere beskjed, og uten at du har mulighet til å følge opp dette juridisk i USA.

Ja

nei