Snømannkake

Snømannen Kalle i fine klær. Denne lekre kaken med fire lag smaker fantastisk av epler, kanel og hasselnøtter.

10 - 12 kakestykker

Vanskelig 240 minutter

Ingredienser

Ingredienser

for oppskriften Snømannkake

Utstyr:

kjevle
2 grillspyd i tre
minihakker
håndmikser
2 springformer 16 cm
spatula, bred
fondantutglatter (smoother)

Fondantdekorasjon:

350 g Dr. Oetker Hvit Sukkerfondant
8 g Dr. Oetker Cream Fix
Dr. Oetker Oransje Konditorfarge
Dr. Oetker Bakekakao
Dr. Oetker Svart Konditorfarge

Kakebunn med eple og kanel:

2 epler , gjerne melne
250 g mykt smør
180 g sukker
1 knivsodd salt
4 egg str. M/L
220 g hvetemel
70 g maisstivelse
70 g hasselnøtter , malte
2 ts Dr. Oetker Bakepulver
2 ts kanel
180 ml eplejuice

Mascarpone- og eplefyll:

3 epler
60 g melis
1,5 ts Dr. Oetker Vaniljesukker med ekte Bourbonvanilje
16 g Dr. Oetker Cream Fix (ca. 1/2 pose)
1 ts kanel
250 g mascarpone , kjøleskapskald
4 dl fløte

Smørkrem:

350 g smør
350 g melis
1 ts Taylor & Colledge Organic Vanilla Bean Extract

Fondantlokk:

maisstivelse til kjevling
650 g Dr. Oetker Hvit Sukkerfondant
Dr. Oetker Blå Konditorfarge

preparation

Tilberedning

1

Fondantdekorasjon

OBS! Fondantdekorasjonene bør tørke i minst 24 timer før kaken dekoreres, derfor bør de lages senest dagen før.

Til oppskriften brukes det totalt 1 kg sukkerfondant.

Nese:

Ta av 150 gram fondant og kna inn Cream Fix. Farg så halvparten med oransje konditorfarge og form den til snømannens nese (ca 3 cm lang).

Armer:
Kna inn bakekakao i den andre halvparten så den blir brun og form armene til snømannen som pinner (ca. 13 cm lange). Sett grillpinnene forsiktig inn i bunnen av begge armene. 

Hatt:
Kna inn bakekakao i 200 gram fondant for å lage en mørk base. Tilsett så svart konditorfarge. Bakekakaoen hjelper med å både gjøre fondanten mørk og mindre klissete av konditorfargen. Tilsett konditorfarge til ønsket farge er nådd. Blir fondanten for myk, la den hvile en time før bruk. Det kan være lurt å bruke hansker når man farger fondanten for å unngå misfargede hender.

Kjevle den mørke fondanten ut til en tykkelse på 5 mm og skjær ut en sirkel som skal være bunnen av snømannens hatt (ca. 10 cm i diameter). 

Skjær en lang strimmel på ca 66x5 cm ut av resten av fondanten. Rull strimmelen sammen til en sylinder, jevn den ut slik at den får form som en hatt. Plasser den på hattebunnen, bruk litt vann slik at den limer seg fast.

Øyne og munn:
Trill kuler til snømannens øyne og munn med resten av den mørke fondanten. La øynene være litt større enn kulene til munnen.

La alle delene tørke i romtemperatur i minimum 24 timer.

2

Kakebunn med eple og kanel

Sett stekeovnen på 180 °C over- og undervarme.

Skrell eplene og del de i terninger på ca 1x1 cm. Ha hasselnøttene i en minihakker og blend de fint.

Pisk smør, sukker og salt sammen med en håndmikser til blandingen er lett og luftig. Tilsett ett og ett egg av gangen, og pisk godt mellom hver egg.

Bland sammen mel, maisstivelse, malte hasselnøtter, bakepulver og kanel. Tilsett så vekselvis melblandingen og eplejuice i den piskede smørblandingen. Pisk med en håndmikser til deigen er jevn og glatt.

Smør to springformer (Ø 16 cm) og ha bakepapir i bunnen før deigen fordeles i de to formene. Eventuelt kle hele formen med bakepapir. Stek kakene midt i ovnen i ca. 40 minutter. Test med en bakepinne om de er ferdige.

La kakene avkjøles helt i springformene. Ta de så ut av formene, fjern bakepapir og del begge bunnene i to slik at det blir fire like tykke kakebunner.

3

Mascarpone- og eplefyll

Skrell eplene og riv de fint. Bruk tørkepapir til å presse ut litt av saften av de revne eplene. Sett eplene til side.

Rør sammen melis, kanel, Cream Fix og vaniljesukker.

Pisk mascarponen til den er jevn uten klumper og tilsett fløten litt av gangen. Så snart blandingen begynner å stivne tilsettes melisblandingen langsomt. Pisk til kremen er stiv. Tilsett de revne eplene og vend de forsiktig inn i kremen så de blir godt fordelt.

Legg en kakebunn på et serveringsfat og fordel 1/3 av fyllet over kaken (kaken kan med fordel monteres med en kakering eller ringen av en springform). Legg på en kakebunn til, gjenta med 1/3 del av fyllet og gjenta. Til slutt legges den fjerde kakebunnen på toppen. Sett kaken kjølig.

4

Smørkrem

Pisk romtemperert smør, melis, og vaniljeekstrakt sammen med en håndmikser til blandingen blir lett og luftig. Fordel et lag smørkrem jevnt utover hele kaken med en spatula eller palettkniv, og sett så kaken i kjøleskap så smørkremen kan sette seg.

5

Fondanttrekk

Dryss benkeplaten med maisstivelse og kjevle ut den hvite fondanten til en tynn leiv. Den må være litt større en kaken (diameter + 2x høyde + litt til). Løft leiven forsiktig opp, legg den gjerne på en kjevle eller bakepinne.

Legg fondanten forsiktig over kaken og glatt ut fondanten med en smoother for å få en jevn kake. Begynn på toppen.

Skjær så av fondanten som er til overs og legg den til side,  den skal brukes til skjerfet.

Ta frem de tørkede øynene, nesen, munnen og hatten. Bruk litt vann og fest de på kaken.

Hattebånd og skjerf
Farg resten av den hvite fondanten lyseblå med konditorfarge. Ta av en bit, form den til en pølse og kjevle den så ut til den er 2 mm tykk. Skjær ut et smalt bånd på 22 x 1 cm. Dette er det blå hattebåndet. Fest det på hatten med litt vann.

Kjevle ut resten av den lyseblå fondanten til et langt bånd med en tykkelse på 3 mm, og skjær ut skjerfet (80 x 5 cm).

Plasser den lange stripen rundt bunnen av kaken. Dander gjerne skjerfet litt ujevnt rundt. Lag noen snitt på 3 cm i hver ende som frynser, la det være noen millimeter mellom hvert snitt.

Til slutt stikkes armene til snømannen forsiktig inn på hver side av kaken.

Tips

Er fondanten for fuktig kan man kna inn litt maisstivelse eller melis.

Ønsker du å lage kaken i en større form så går det fint å bruke en springform ø 18 cm. Kaken blir da litt lavere, og det kan hende at steketiden må justeres litt.

Samtykke for sporing

Dr. Oetker og våre samarbeidspartnere bruker informasjonskapsler og lignende teknologi for å forstå hvordan du bruker websiden vår. Dette så vi bedre kan forstå din brukeratferd og tilpasse websiden vår til dine behov. Videre ønsker vi og våre partnere å bruke disse dataene til å tilby deg mer personlig tilpasset nettinnhold. Hvis du godtar dette, vennligst klikk «Enig». Vennligst se personvernreglene for detaljert informasjon. Du kan ombestemme deg når som helst.

Nødvendige funksjoner

Vi trenger disse informasjonskapslene og lignende teknologier for å muliggjøre de grunnleggende funksjonene på websiden vår. Dette inkluderer for eksempel lagring av disse innstilligene. Dette er nødvendig og kan ikke slås av i våre systemer.

Alltid aktiv
Analytikk og personalisering

I tillegg vil vi gjerne lære mer om hvordan du bruker websiden vår, slik at vi kan optimalisere den for deg og andre besøkende. Til dette formålet, bruker vi informasjonskapsler og lignende teknologi til å kartlegge brukeratferd, som hjelper oss å skreddersy tilbud til deg.

Ja

nei

Reklamekapsler / datadeling med tredjeparter

For å kunne skreddersy markedsføringskampanjene våre til dine behov, samler vi inn informasjon om hvordan du kommer til nettsiden vår og hvordan du samhandler med annonsene våre. Dette hjelper oss med å gjøre annonsene og innholdet på web mer relevant for deg. Våre markedsføringspartnere bruker også denne informasjonen til egne formål, f.eks. for å tilpasse kontoen eller profilen din på plattformen deres.

Ja

nei